Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)

 

 

İçindekiler:

 

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Nedir?

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Hangi Hastalıklarda KullanılırTüp mide yani Sleeve Gastrektomi midenin ameliyatla bir tüp (boru) haline getirilmesidir. Ameliyatla midenin büyük bir kısmı geri dönüşü olmayacak şekilde çıkarılarak yemek borusunun devamı ve bağırsaklarla devam eden bir sistem haline getirilmesi tüp mide ameliyatıdır. Midenin şekli tüp şekline benzediği için tüp mide ameliyatı olarak isimlendirilir.

Tüp mide ameliyatı ile hem mide hacmi küçültülür hem de açlık hormonu olan ve midenin daha çok fundus kısmından salgılanan ghrelin hormonu da azaltılmış olacağı için yeme isteği de azalır. Beyin daha az açlık hisseder yani tüp mide ameliyatı sadece mekanik etki değil hormonal etki de oluşturmaktadır.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Video:

'Obezite Cerrahisi' hakkında merak edilen konuları Doç. Dr. Osman Civil canlı yayında cevaplınıyor.

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Video

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Tüp mide ameliyatı esas olarak bir morbid obezite tedavisidir. Ayrıca morbid obezitenin beraberinde getirdiği birçok hastalık tip 2 diyabet dâhil, bu cerrahi tedaviden yüksek oranda fayda görür.

Ayrıca tüp mide ameliyatı ileri derece obezite hastalarında bir geçiş ameliyatı olarak da kullanılabilir. İleri derece obez hastaları bypass grubu ameliyatlara hazır hale getirebilmek için tüp mide ameliyatı kullanılabilir.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Nasıl Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Nasıl YapılırTüp mide ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Hemen hemen her zaman kapalı yöntemle yani laparoskopik olarak en büyüğü yaklaşık olarak 1,5 cm lik 4 veya 5 adet küçük deliklerden yapılır. Genellikle yara yerleri iz bırakmadan veya çok küçük izlerle iyileşir. Böylelikle kozmetik kaygılara cevap vermiş olunur.

Ameliyat sırasında hata yapıp mideyi çok küçültmemek için yemek borusunun çapı kadar mide girişine bir kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Bu kalibrasyon tüpü sayesinde mide yemek borusunun devamıymış gibi küçültülürken aşırı darlık ve tıkanma oluşması engellenmiş olur.

Damarlanma ve kanamayla ilgili önlemler alındıktan sonra mide özel kesici ve kapatıcı aletlerle (zımbalama) boydan boya kesilir.

İşlem bittikten sonra ameliyatın başında konulan kalibrasyon tüpü çıkartılır.

Ameliyat sırasında bir veya birden fazla farklı teknikle kaçak olup olmadığı test edilir. Benzer testler ameliyat sonrasında da yapılabilmektedir.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Aşama: Birinci Adım

Midenin büyük kurvatürü boyunca olan omental bağlar enerji cihazları kullanılarak ortadan kaldırılıp, mide büyük kurvatür diafragmanın sol krusu görülünceye kadar serbestlenir.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Aşama: İkinci Adım

Endogia denilen stapler kullanılarak, pilordan 4 cm mesafeden fundus kısmını da içine alan transeksiyon yapılır.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Aşama: Üçüncü Adım

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) tamamlandıktan sonra midenin muz veya boru şeklindeki son hali.

 

Tüp Mide Ameliyatı Hangi Hastalar İçin Uygundur?

Günümüzde obezite cerrahisi için en sık tercih edilen yöntem tüp mide ameliyatıdır. Obeziteye eşlik eden tip 2 diabet ve hipertansiyon gibi yandaş hastalıkların tedavisinde de bypass ameliyatları kadar olmasa bile yüz güldürücü sonuçlar mevcuttur.

Kontrol altına alınamayan diyabet veya ileri derece reflü problemi olan obezite hastalarında tüp mide ameliyatı önerilmemektedir. Bu hastalarda daha çok bypass ameliyatları tercih edilebilir.

Tüp mide ameliyatının ilerleyen dönemlerde ihtiyaç halinde diğer obezite cerrahi yöntemlerine dönüştürülebilme gibi bir avantajı da olabilir.

 

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi ve Ameliyat Günü Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat öncesi detaylı bir tetkik ve konsültasyon sürecinden geçilmektedir. Ameliyata engel bir durum varsa ya bu durum ortadan kaldırılıp ameliyat gerçekleştirilir ya da operasyondan vazgeçilir.  Bazen cerrahi öncesi uygulanan bu tedaviler aylarca sürebilmektedir. Anestezioloji, kardioloji, psikiatri, endokrinoloji veya dahiliye uzmanlarının yanında diyet uzmanları hastayı kontrol edip ameliyata uygun olup olmadığını değerlendirmektedir. Önemli olan hastanın obezite ameliyatına sorunsuz girmesidir.

Hasta genellikle ameliyat günü hastaneye yatmaktadır. Ameliyattan sonra da hastanede kalma süresi 2-3 gündür.

Çok ciddi kilo problemi olan ve özellikle karaciğer yağlanması ön planda bulunan hastalarda ameliyattan önce 10- 15 günlük özel bir diyet programı uygulanabilmektedir. Bu özel diyet programı ile karaciğeri küçülterek ameliyatın daha risksiz hale getirilmesi hedeflenmektedir.

 

Tüp Mide Ameliyatı Hasta Yorumu: 1

24 Ağustos’ta tüp mide ameliyatını olan ve bu süreci başarılı bir şekilde devam ettiren hastamızı tebrik ediyorum. Ameliyat sonrası dönemde verdiğiniz kiloları geri almamak ve sağlıklı kilo vermek için lütfen doktorunuzun verdiği diyet listenize uymayı ve kontrollerinizi ihmal etmeyin. Unutmayin obezite kaderiniz değildir.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Hasta Yorumu 1

 

Tüp Mide Ameliyatı Hasta Yorumu: 2

Obezite için en etkin tedavi yöntemi cerrahidir. Tüp mide (Sleeve Gastrektomi) ameliyatı dünyada en sık tercih edilen etkin metabolik ve bariatrik cerrahi yöntemidir. Eda Nur 9 günde 9 kilo vererek değişimi farketmeye başladı.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Hasta Yorumu 2

 

Tüp Mide Ameliyatı Hasta Yorumu: 3

Daha önce bir çok defa diyet ve ilaçlarla kilo vermeyi deneyen hastamız ne yazık ki başarılı olamamış . İki ay önce 141 kilogram ile bize başvuran (VKİ: 54) hastamıza tüp mide ameliyatı uyguladık. Her şey yolunda gidiyor. Şimdiden değişimi farketti. (-20 kg) obezitede en etkin tedavinin cerrahi olduğu unutulmamalı.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Hasta Yorumu 3

 


 

Sizlerden gelen sıkça soruları Doç. Dr. Osman Civil cevaplıyor…

 

Tüp Mide Ameliyatı Olmak İçin Kaç Kilo Olmak Lazım?

Tüp mide ameliyatı için tek başına kilo fazlalığı yeterli kriter değildi. Tüm mide ameliyatına karar verilirken vücut kitle indeksi (VKİ) değerlendirilir.  VKİ kişinin kilogram cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boyunun karesine bölünmesi sonucu bulunan değerdir. Eğer 40 ve üzeri çıkıyorsa, 35 ve üzeri olup yandaş bazı hastalıkları varsa operasyon kararı verilebilir.

 

Tüp Mide Ameliyatı ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Tüp mide ameliyatı sonrası hastalar ilk bir ayda vücut kilolarının yaklaşık %10’unu kaybederler. Bu da yaklaşık 10-20 kilogram arasına tekabül etmektedir. 

 

Tüp Mide Ameliyatı Riskli Mi?

Tüp mide ameliyatı majör cerrahi operasyonlardan bir tanesidir. Dolayısıyla majör cerrahilerin hepsinde olduğu gibi tüp mide ameliyatında da bazı riskler mevcuttur. Hastaların yaklaşık %1 kadarında kanama ve kaçak gibi komplikasyonlar olabilir. Önemli olan bu komplikasyonları tanıyıp zamanında müdahale etmektir. Unutmamak gerekir ki obez veya kilolu hastaların daha sonraki yaşamlarında karşılaşacakları sağlık problemlerinin yanında bu riskler göze alınabilir oranlardadır.

 

Tüp Mide Ameliyatı Ücreti Ne Kadar?

Tüp mide ameliyatı hastanın yandaş sağlık problemleri ve kilosuna göre, uygulamayı gerçekleştirecek cerrahın bilgi, beceri, tecrübe ve titresine göre, kullanılan malzemelerin (teknolojik cihaz ve aletler) kalitesine göre ve operasyonun gerçekleştirileceği hastaneye göre değişebilmektedir.

 

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?

Tedavi edilmemiş endokrin bozukluğu olanlar, tedavi edilmemiş yeme bozukluğu olanlar, alkol ve uyuşturucu bağımlıları, ağır psikoz veya depresyonda, anestezi alamayacak kadar ciddi sağlık problemi olanlarda, ciddi kalp damar hastalığı taşıyanlar, kanama bozukluğu olanlar, 16 yaş altı 65 yaş üstü olan kişilere yapılmaz.

 

80 Kilo Olan Biri Mide Ameliyatı Olur Mu?

Vücut kilosu tek başına ameliyat kriteri değildir. Vücut kitle indeksi ve taşıdığı yandaş hastalıklarla değerlendirilir. Eğer kriterlere sahipse ameliyat olabilir.

 

Tüp Mide İlk 6 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Hastadan hastaya farklılık gösterebilse de genel olarak beklenti ilk bir ay fazla kilolarının %10’unun, ilk üç ay %30’unun ve ilk altı aylık kısımda fazla kilolarının %50’sinin verilmesi hedeflenmektedir.

 

Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) Ameliyatının Yaş Sınırı Bulunmakta Mıdır?

Genel olarak bakıldığında 18-65 yaş arası obezite cerrahisi için tercih edilen yaş populasyonudur. Ancak bazı özel şartlarda 12 yaşından itibaren obezite cerrahisi düşünülebilir. Üst sınır ise klasik bilgiye göre 65 yaş olarak kabul edilmekle birlikte genel durumu iyi, cerrahi işlemi kaldırabilecek ve beklenen hayat süresi uzun olan hastalarda daha ileri yaşlarda da tüp mide ameliyatı yapılabilmektedir.

 

Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) Ameliyatı İçin Uygun Kilo Aralığı Nedir?

Operasyon için vücut ağırlığından ziyade vücut kitle indeksi (VKİ) üzerinden hesaplama yapmak daha uygun bir yoldur. Vücut kitle indeksi hastanın kg. cinsinden ağırlığının metre cinsinden boyunun karesine bölünmesidir. Bu hesaplama sonunda çıkan rakam 18-25 arasındaysa vücut kitle indeksi normal olarak kabul edilir. 25-30 arası VKİ’ine sahip kişiler obez olarak kabul edilmezler, bu guruba fazla kilolu denilmektedir. Ancak vücut kitle indeksi 30 ve üzerindeki kişiler obez olarak kabul edilmektedir. Obez olarak adlandırılan her hasta tüp mide veya diğer obezite cerrahi ameliyatları için uygun hastalar olmayabilirler. Vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olup beraberinde obezitenin getirdiği rahatsızlıkları ve hastalıkları yaşayan hastalar tüp mide ameliyatına uygundur. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastaların hiçbir rahatsızlığı olmasa bile tüp mide ve diğer obezite ameliyatları için uygundur.

Bu hesaplamalarda kontrolsüz diyabet istisnadır. Hastanın diyabeti tüm diyet ve medikal tedavi denemelerine rağmen kontrol altına alınamıyorsa hastanın vücut kitle endeksi 30-35 arasında olursa dahi metabolik cerrahi için uygundur.

 

Tüp Mide Ameliyatında (Sleeve Gastrektomi) Kilo Verme Nasıl Sağlanır?

Tüp mide ameliyatında mide bir tüp veya muz şeklinde küçültülür. Midenin hacminin küçülmesinin yanında açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin salgılanması da ciddi oranda azalır. Hem midenin hacim olarak küçülmesi hem de açlık hormonunun daha az salgılanması iştahı etkiler. İştah azalır, daha çabuk doyulur. Bu sebeple ameliyat sonrası beslenme eğitimi önemlidir.

 

Tüp Mide Ameliyatı Hangi Hasta Grubu İçin Uygun Değildir?

Aslında diğer ameliyatlar içinde uygun olmayan şartlara sahip; aktif kalp hastalığı, kanser ve ileri akciğer yetersizliği gibi hastalar tüp mide ameliyatı (aslında tüm obezite ve metabolik ameliyatları) içinde uygun değildir. Bunun yanında ileri derecede psikiyatrik bozukluğu olan, zeka ve bilişsel yetersizliği olan ve yeme bozukluğu olan hastalar ameliyat için uygun değildir.

 

Tüp Mide Ameliyatının (Sleeve Gastrektomi) Avantajları Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı diğer obezite cerrahileri ile beraber obezite tedavisinde en etkin yöntemdir. Yani diyet, spor gibi geleneksel zayıflama yöntemlerine karşı ciddi bir üstünlüğü mevcuttur.

Obezite cerrahi adına eksiden uygulanan kelepçe gibi yöntemlerle kıyaslandığında tüp mide ameliyatının etkinliği daha yüksektir. Zaten tüp mide ve diğer obezite cerrahi yöntemlerinin gelişmesiyle günümüzde kelepçe ve benzeri daha eski sayılan tedavi yöntemleri çok az uygulanmaktadır. Tüp mide ameliyatı beslenme sırasında gıda geçişinin normal seyrini bozmamaktadır. Yani normal insanlardaki gibi besin yemek borusu, mide ve bağırsaklar sıralamasıyla ilerlemektedir. Bu yönüyle insan anatomisi ve sindirim sisteminin doğal işleyişine daha uygun bir cerrahi yöntemdir. Cerrahi teknik olarak kolay ve kısa süren bir ameliyattır. Hızlı yapılabilen, anestezi süresi kısa olan ve anesteziye bağlı olabilecek komplikasyon oranlarının bu nedenle daha az olduğu bir cerrahi yöntemdir. Bütün dünyada en çok uygulanan obezite cerrahi tekniğidir.

 

Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Obez bireylerin normal bireylere göre geçireceği herhangi bir cerrahi girişimde olabilecek genel riskler mevcuttur. Bunlar akciğer, beyin, kalp veya damarlara pıhtı atması, akciğer sönmesi, böbrek yetmezliği olarak sayılabilir.

Ayrıca yine tüm ameliyatlarda olabilecek riskler olarak kanama ve cerrahi alan enfeksiyonları olabilir.

Yapılan tüp mide ameliyatına bağlı gelişebilecek komplikasyonlar stapler (zımba) hattı kaçakları ve kanamaları, midede boşalma güçlüğü, mide dönmesi, ileri derecede reflü, karın içi atlanmış yaralanmalar, uzun dönemde mide genişlemeleri olarak sayılabilir.

En korkulan ve ölümcül seyredebilen Tüp mide ameliyatı sonrası kaçaklarda genellikle karın ağrısına bulantı-kusma ve ateş eşlik eder. Erken tanınması hayat kurtarıcıdır.

 

Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) Ameliyatından Sonra Kaçak Tedavisi Nedir?

Tüp mide ameliyatından sonra kaçak yaşandığı durumlarda radyolojik ve endoskopik girişimlerle tedavi mümkün olabilir. Bazen de tedavi operasyonla sürdürülebilir veya bu işlemler olmadan direk cerrahi ile tedavi edilebilir. Erken dönemde endoskopik olarak yemek borusundan ince bağırsağa uzanan bir stend yerleştirmek tedavi edici olabilir.

 

Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Tüp mide ameliyatı süresi ortalama 1 saat sürer. Hastanın anatomisi ve cerraha göre bu süre değişebilmektedir. Ama unutmamak gerekir ki hiçbir cerrahi işlem zamanla yarışılarak yapılmaz.

 

Tüp Mide Ameliyatı Olan Kişi Sosyal Yaşamına Ne Zaman Dönebilir?

Tüp mide ameliyatından sonra komplikasyon gelişmezse ortalama hastane yatış süresi 2-3 gündür. Ameliyattan sonraki 1 hafta içinde işe dönüş olabilir. İlk hafta içinde arkadaşlarla gece dışarı çıkma sinemaya gitmek gibi etkinlikler gerçekleştirilebilir.  Ancak bütün bunların olabilmesi için ameliyattan sonraki beslenme sürecinin çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Sonrası Mide Büyür Mü?

Ameliyat sonrası midenin bir miktar büyümesi doğaldır. Ancak midenin çok büyümesi verilen kiloların tekrar geri alınmasına sebep olabilir. Tüp mide ameliyatı sonrası verilen kiloları tekrar almak için midenin büyümesine gerek yoktur. Doğru beslenme olmazsa da özellikle asitli içecekler ve katı sıvı gıdaların bir arada alınması gibi, verilen kilolar geri alınabilir.

 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Zaman Spora Başlanabilir?

Hastanın yaşı, yandaş hastalıkları ve spor alışkanlıklarına göre 1-1,5 ay içinde spora dönüş mümkün olabilir. Ancak uzun vade de sorun olmasa da ameliyattan sonraki erken dönemde ağırlık kaldırılması gereken sporların yapılmaması önerilir.

 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır?

Hasta, tüp mide ameliyatından 1 hafta sonra cinsel hayatına geri dönebilir.

 

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Fiyatını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı fiyatını belirleyen birkaç etken bulunmaktadır. Tüp mide ameliyatının ardından yaşanabilecek komplikasyonlar için donanımlı bir hastanenin tercih edilmesi önemlidir ve bu hastanelerin giderleri doğal olarak daha yüksektir. Ayrıca kullanılan malzemenin kalitesi tüp mide ameliyatının fiyatını etkilemektedir. Ameliyattan sonra hastanede ve yoğun bakımda kalış süresi de tüp mide ameliyatı fiyatını etkileyen faktörler arasındadır. Yoğun bakımda kontrol altında tutulması gereken hastalar için tüp mide ameliyatının fiyatı değişebilmektedir.

 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Gazlı baloncuklu içecekler ömür boyu yasaktır.
  • Tüp mide ameliyatında sonra ilk 10-14 gün sıvı beslenilmesi gerekmektedir.
  • Beslenme düzeninde sıvı ve katı gıdalar aynı anda tüketilmemelidir.
  • Genel olarak bakıldığında hasta tüp mide ameliyatı sonrası çok az miktarda yiyip doyabildiği için bu az miktarın yüksek kaliteli gıdalardan oluşması gerekir. Hayvansal veya bitkisel proteinden yüksek gıdalar önerilir. Tavuk, balık, hindi yumurta, peynir, yoğurt gibi proteinden zengin besinler ön planda tutulmalıdır.
  • Sebze ve yeşilliklerden oluşan salata, meyve, kuruyemiş beslenme düzeninde ihmal edilmemelidir.
  • Uzman bir diyetisyen ve gereğinde bir endokrin uzmanı mutlaka beslenme düzenini kontrol etmelidir.
  • Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda mineral, protein, vitamin gibi destek gıda alma ihtiyacı doğabilir.
  • Tüp mide operasyonlarından sonra B-12 vitamini hap şeklinde yutulduğunda yeterince emilemeyebilir. Bu sorun gıdalardan alınan B-12 vitaminde de yaşanabilir. Bu durumda B-12 takviyesi dilaltı hap ve sprey, veya iğne olarak kullanılabilir.

 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra İz Kalır Mı?

Tüp mide ameliyatı kapaalı yani laparoskopik yöntemle yapılır. Hastanın durumuna göre laparoskopik cerrahide kullanılan delik sayısı değişebilmektedir. Her bir delik 1-1,5 cm. civarındadır ve delikler estetik yöntemlerle kapatılır. Tüp mide ameliyatından sonra çok küçük bir iz kalabilir ancak bu izler estetik anlamda sorun yaratmamaktadır.

 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Tekrar Kilo Alınır Mı?

Tüp mide ameliyatından sonra tekrar kilo almak mümkündür. Üstelik ameliyat sonrası takiplerini aksatan ve yeni hayat düzenini kabul etmeyen hastalar arasında kilo alımı çok fazla bildirilmektedir. Ameliyat olan hastaların %10 kadarı ameliyat sonrası tekrar kilo alabilir. Tüp mide ameliyatı sonrasında beslenme bu bakımdan çok önemlidir. Çikolata, dondurma, sütlaç gibi sıvı, az hacim işgal edip çok enerji barındıran yiyeceklerden uzak durulup beslenme kurallarına uyulması halinde geri kilo alımı yaşanmamaktadır.

 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra (Sleeve Gastrektomi) Ayda Kaç Kilo Verilmesi Beklenir?

Tüp mide ameliyatında sonra verilen kilolar hastaya göre değişmektedir. Ayda verilecek kilo şeklinde bir hedef bulunmamaktadır. 2 yıl sonunda fazla kilolarının %70 kadarını vermiş olması başarılı bir ameliyat olduğunun kanıtıdır.

 

Önceki BlogMide Balonu Uygulaması
Sonraki BlogKasık Fıtığı