Göbek Fıtığı

Göbek Fıtığı

 

 

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek çukuru veya çevresinde şişlikle karakterize tablodur. Genellikle ilk bulgu göbek çukurunun dışarıya doğru bombeleşmesidir. Buna ağrı ve yanma hissi eşlik eder. Kadınlarda daha sık görülür. Genellikle gebelik dönemlerinde ortaya çıkar. Şişmanlık, kabızlık, çok ıkınma, öksürük, karın içi basınç artışı gibi sebepler fıtık oluşumunu tetikleyebilir.

 

Göbek Fıtığı Tanısı

Göbek etrafındaki şişlik bastırınca kaybolur. Eğer bastırınca kaybolmaz devamlı ağrı eşlik eder beraberinde bulantı-kusma ve büyük abdeste çıkamama gibi bulgular eşlik ediyorsa acil bir durum olabilir. Fıtıktan dışarıya taşan organların sıkışması anlamına gelebilir. Özellikle eğer taşan organ bağırsaklarsa gangrene dönüşebileceği için acil ameliyat gerekebilir.

 

Göbek Fıtığı Ameliyatı

Göbek fıtığında tedavi ameliyattır. Ameliyat ya klasik kesi yapılarak açık şekilde olabilir yada kapalı yöntemle (laparaskopik) olabilir. Her iki yöntemde de fıtık alanı yama olarak bilinen sentetik örtülerle (mesh) kapatılır.

 

Sizlerden gelen sıkça soruları Doç. Dr. Osman Civil cevaplıyor…

Göbek fıtığının belirtileri nelerdir?

Göbekte şişlik ve ağrı en önemli belirtileridir. Bazen kronik karın ağrıları ve bulantı kusmalara sebep olabilir. 

 

Göbek fıtığı olunca ne olur?

Göbek fıtığı ilaçlarla veya medikal başka yöntemle tedavi edilemez. Göbek fıtığının yegane tedavisi cerrahi operasyondur. 

 

Göbek fıtığı ağrısı nerelere vurur?

Genellikle ağrı göbekte olmakla birlikte fıtık içinde karın organlarının olmasına bağlı karın üst kısmında ağrılar olabilir. 

 

Göbek fıtığı ne zaman tehlikeli?

Kasık fıtıklarının en ciddi komplikasyonları etrangülasyon veya strangülasyon denilen fıtık kesesi içine karın içi organların sıkışmasıdır. Özellikle sıkışan organımız bağırsaklar olduğu zaman ölümcül sonuçlara sebep olabilir. 

 

Göbek fıtığı ameliyatı kaç dakika sürer?

Açık veya laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılabilir. Ortalama operasyon süresi 60 dakikadır.

 

Göbek fıtığı olan kişi nelere dikkat etmeli?

Ağır egzersiz, kabızlık, kronik öksürür, ağır sporlar ve ağırlık kaldırma gibi karın içi basıncı arttıran durumlar fıtığın büyümesine, fıtığın boğulma denilen karın içi organların fıtık içinde sıkışarak çürümesine sebep olabilir. 

 

Önceki BlogTüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)
Sonraki BlogKasık Fıtığı