Endoskopik İşlemlerEndoskopik İşlemler Nasıl Yapılır?

Endoskop adı verilen ucunda ışıklı bir kamera taşıyan esnek, bükülebilir ve işaret parmağı kalınlığında tüp şeklindeki ileri teknolojik aletler yardımıyla yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, kalın bağırsak ve ince bağırsağın son kısmını kapsayan sindirim sisteminin direk bakı ile incelenmesi işlemine endoskopi denir. Tanı ve tedavi amacıyla kullanılan oldukça değerli bir işlemdir. Tümöral lezyonlara tanı konulması veya uygun tümörlerin çıkarılması, kanamaların durdurulması, darlıkların açılması, polip denilen iyi huylu tümörlerin çıkarılması, stent yerleştirilmesi gibi hayati önem taşıyan işlemler endoskopi sayesinde gerçekleştirilebilir.

 

Gastroskopi Nedir?

Gastroskopi, ağızdan gastroskopla girilerek yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağını inceleme işlemidir. İşlemden önce midenin boş olup değerlendirmenin tam ve doğru yapılabilmesi için 8 saat açlık istenir.

 

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, makattan kolonoskopla girilerek tüm kalın bağırsak ve ince bağırsağın son kısmının incelendiği işleme verilen isimdir. Bu işlen esnasında kalın bağırsağın temizliği için uygun diyet ve ilaçlar kullanılmalıdır.

 

Endoskopik İşlemler Nelerdir?

Endoskopik işlemler; Mide ağrısı şikâyeti ve kansızlık problemi olanlar, yutma güçlüğü, mide ekşimesi, reflü, göğüste yanma ve inatçı bulantı kusma, ateş ve halsizlik gibi şikâyeti olanlar, nedeni bilinmeyen kilo kaybı yaşayanlar, mide cerrahisi geçiren hastaların ve daha önceden endoskopi geçiren ve ilaç verilen hastaların kontrolünde, ağızdan kahverengi kusma, kırmızı kan gelmesi ya da siyah dışkılaması olanlar, mideye hortum takılarak beslenmek zorunda kalan hastalara mide kateteri yerleştirmek için, uzun süre kabızlık çeken ve ilaçla tedaviye cevap vermeyen hastalara, makatta kanamsı olanlara, ülseratif kolit ve Chrons hastalarına, bağırsak duvarında anormallikler, polip, divertikül, tümör ve damarsal patolojilerin tespit edilmesinde, tomografi ve ilaçlı bağırsak ile mide filmi gibi tetkikler sonucu şüpheli lezyonlar görüldüğünde, bu lezyonlardan parça alınması için uygulanır.

Her iki yöntemde endoskopi ünitelerinde anestezi eşliğinde veya anestezi olmadan uygulanabilir. Vücutta herhangi bir kesi yapılmaz. Her iki işlem aynı anda yapılabildiği gibi her biri ayrı ayrıda yapılabilir. Elli yaşını geçmiş bireylerde her iki yönteminde belirli aralıklarla uygulanması kanser taramalarında erken teşhis ve tedavi için Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmektedir.

 

Endoskopi İşlemler Sonrası...

Endoskopi işlemi sonrasında genellikle herhangi bir sorun oluşmaz ancak bazı hastalarda birkaç gün boğaz ağrısı hissi oluşabilir. Verilen sakinleştirici ilaçlar nedeniyle hafif uyku hali ya da yorgunluk gözlenebilir. Ancak işlem sonrasını takip eden 48 saatlik zaman diliminde giderek ağırlaşan karın ağrısı, kusma, ağızdan kan gelmesi, ateş ve solunum zorluğu gibi durumlar söz konusu olursa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.