Mide Botoksu Uygulaması

Mide Botoksu Uygulaması

 

 

Mide Botoksu Uygulaması Nedir?

Mideye Botilinum toksin (botoks) uygulanması endoskopik yöntem ile midenin belirli bölgelerine Botilinum toksin enjekte edilmesi esasına dayanan bir yöntemdir. Bu protein, uygulandığı bölgenin sinirlerindeki elektriksel akımı durdurur ve bu sayede 4-6 ay süreyle kasların kasılmasını önleyerek mide boşalma süresi gecikir ve hastada iştah kaybı elde edilir.

 

Mide Botoksu Uygulaması Kimler İçin Uygundur?

Bu işlem bir ameliyat değildir. Ancak hasta seçimi önemlidir. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan ve ameliyat ile başarı elde edilebilecek hastalarda mide botoksunun çok faydalı olmayacağını söylemek gerekir. Bu noktada fazla kiloları olan ama ameliyat edilecek kadar da obez olmayan ve kilo vermek isteyen hastalar ideal hasta grubunu oluşturur. Midesinde ülser veya gasrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabilir.

 

Mide Botoksu Uygulaması Nasıl Uygulanır?

Mide Botoksu Uygulaması Nasıl Uygulanır?Hastalarımız yaklaşık 8 saat kadar bir açlığı takiben endoskopi ünitesine alınır ve hafif bir anestezi eşliğinde endoskopi işlemi uygulanır. Öncelikle mide ve on iki parmak bağırsağı eşlik eden bir hastalık var mı diye incelenir. Botoks işleminin uygulanmasına engel bir durum yoksa özel endoskopik enjektör yardımı ile botoks proteini mide mukozasının altına enjekte edilerek işlem tamamlanır. İşlem yaklaşık 15-20 dakika kadar sürer. 20 dakikalık bir dinlenmeyi takiben hastalarımız normal yaşamlarına dönerler.

 

Mide Botoksu Uygulaması'nın Yan Etkileri Var Mı?

Mide botoks uygulaması standart bir endoskopik işlem olduğundan literatürde bildirilmiş önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kas hastalığı olanlar ve botoksa karşı alerjisi olan kişilerde işlemin uygulanması uygun değildir. Reflü mide botoksu geçirmiş olan kişilerde az oranlarda görülebilir. Nadir olarak mide nekrozu ( midenin o bölgesine sıkılan botoks sebebiyle midenin o bölgede çürümesi ) ve devamında delinmesi (perforasyon) görülebilir. Bu durum çok tehlikeli olmakla birlikte çoklu organ yetmezliğine sebebiyet verip ölümle de sonuçlanabilir.

 

Mide Botoksu Uygulaması'nın Kilo Verdirme Garantisi Var Mı?

Normalde mide karbonhidratları yaklaşık olarak 3-4 saatte bağırsağa aktarırken, mide botoksu uygulanan hastalarda bu süre 12 saate kadar çıkar. Böylece mide dolgunluğu artacağından tokluk hissi daha uzun sürer. Hastalarımızın gıda tüketme isteği azalır. Aynı zamanda midenin fundus kısmından salgılanan ve iştah merkezini uyaran Ghrellin isimli hormonun da salınımı durur. Böylece hastalarımızın iştahı da azalır. Botoksun etkisi yaklaşık 4-6 ay kadar devam eder. Bu süre zarfında bu avantajları kullanarak diyetine dikkat eden hastalarımız yaklaşık 20-25 kilo kadar verebilir. Ancak botoks uygulaması sonrası yüksek karbonhidratla beslenen hastalarda başarısız olma ihtimali mevcuttur.

 

Sizlerden gelen sıkça soruları Doç. Dr. Osman Civil cevaplıyor…

Mide Botoksu Uygulaması Sonrası Nasıl Beslenmek Gerekir?

Fastfood gibi hızlı tüketilen gıdalar, asitli içecekler tüketilmesi zararlıdır. Botoks uygulanan hastalar daha geç acıkmakta, daha az porsiyonlarla doymakta, daha erken tokluk hissetmektedir.

 

Sonraki BlogTüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)