Parastomal Herni (Karın Ön Duvarı Fıtığı)

Parastomal Herni (Karın Ön Duvarı Fıtığı)

 

Parastomal Herni Nedir?

Parastomal herniler herhangi bir sebeple stoma (kolostomi, ileostomi veya üroostomi) açılmış hastalarda, stoma kenarından fıtık oluşmasıdır. Parastomal herniler aslında özel bir insizyonel herni (kesi yeri fıtığı) hernidir. Fıtık içeriği genellikle batın içi yağ dokusu veya bağırsaklardan oluşur. Zaman içinde kendiliğinden düzelmez. Cerrahi tedavi gerekir. Ciddi ağrıya veya acil cerrahi gerektirecek sorunlara neden olabilir. 

 

Parastomal Herni Tedavisi

Parastomal hernilerin tedavisi cerrahidir. Açık veya kapalı yöntemle cerrahi uygulanabilir. Yine diğer fıtıklarda olduğu gibi fıtık alanı prostetik yamayla desteklenerek tedavi edilebilir. Bazı vakalarda stoma yerini değiştirmekte gerekebilir.

 

Parastomal Herni Belirtileri ve Tanısı

Parastomal herniler, karın stoması bulunan herhangi bir yerde meydana gelebilir. Tanı fizik muayene ile kolayca konulabilir. Stoma kenarında şişlik ile kendini belli eder. Şüpheli vakalarda tanı için ultrason ve tomografiden yararlanılır. 

Şiddeti, sürekli ağrı, stoma kenarında kızarıklık ve hassasiyet strangülasyon (boğulma) belirtisi olabilir. Bu semptomlar gelişirse acil hekim başvurusu gerekir. 

 

Parastomal Herni İçin Alınabilecek Önlemler

Ağır kaldırma esnasında öksürürken, uzun süreli ayakta kalındığında ağrı olması en temel semptomlarından bir tanesidir. 

Sigara içmek obezite, yetersiz, beslenme ve akciğer hastalığı gibi sebepler fıtık oluşmasını kolaylaştırabilir. 

 

Önceki BlogTüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)
Sonraki BlogSpigel Fıtık (Spigelian Herni)